Het andere Kroatië
Reisconcepten door experts
Weg van de massa
Handpicked vakantieadresjes
Aangesloten bij
9.5/10 beoordeling op Reisorakel
Contact

Met Puur Kroatië ben je in 1x klaar voor je vakantie

Meer informatie

Van Split verder naar Hvar

Tijdens deze reis begeef ik mij in internationaal gezelschap. We zijn allemaal reisagent/touroperator en uitgenodigd door het Croatian National Tourist Board. En wat zo leuk is we komen overal vandaan. Van China, de Verenigde Staten, tot veel landen hier in Europa.

In de haven van Split ga ik met mijn gezelschap aan boord. Terwijl het geluid uit de machinekamer aanzwelt worden de trossen los gegooid. Ik blijf aan dek, in de verkoelende bries. Hier in Kroatië is zeilen ook geweldig: geruisloos langs het ene eilandje na het andere glijden. Die zijn allen dichtbebost, slechts zo hier en daar verraadt een aanlegsteiger de nabijheid van menselijke beschaving. Daar hoef je dus niet voor de Amazone op te varen. En wat te denken van die ene vuurtoren daar, moederziel alleen op een uithoek van eiland zoveel? Daar wil ik mijn memoires wel schrijven, omgeven door prettig gezelschap en met dagelijkse verzorging door de SRV-delicatessenboot.

We steken over naar Hvar beroemd om de geurende lavendel- en rozemarijnvelden, die in de zomer in bloei staan. Eenmaal eiland Brac voorbij varen we dicht langs de kust van Hvar. In het landschap stenen muren, grillige vormen als van een rituele tatoeage. Ook op eiland Hvar, in stad Hvar, wil ik best langere tijd slijten dan die ene dag die mijn onverbiddelijke schema dicteert. Het is super relaxed hier op “het mooiste eiland van Kroatië”, zoals ik eerder te horen kreeg. Dat is niet zomaar een flitsende slogan: het tijdschrift Traveler neemt Hvar op in de Top Tien van mooiste eilanden ter wereld.

Dergelijke lyriek ligt ons nuchtere Nederlanders vaak schuin op de maag. Ik moet uitkijken dat deze tekst niet op die in een toeristische brochure gaat lijken. Dat valt niet mee, met al die inspiratie, maar ik zal mijn best doen om objectief te blijven.

Raak in de ban van de geuren en geluiden. Olijfbomen en wijnstruiken absorberen de weldadige zonnestralen

Het plein direct aan de haven nodigt uit voor een pantoffelparade. Daar geef ik graag gehoor aan ware het niet dat wij ’s-avonds alweer terug zijn in Split voor het programma aldaar. Vanaf de terrassen, in Zuid Europa tot het straatmeubilair behorend, klinkt geanimeerd en beschaafd geroezemoes. Aan het plein bevindt zich tevens, in het oude arsenaal, een van de oudste publieke theaters van Europa. Langs de oeverpromenade groeien palmen, dadels, cactussen, citroenen en medicinale planten. De weerkaatsing van de ondergaande zon in de wiegende golven maken het plaatje compleet.

 

Straks vertrekken we naar eiland Brac, het volgende eiland in de archipel. Daarover meer in een volgend blog.

Wendy, jouw ambassadeur voor Kroatië.

Maak kennis met Puur Kroatië; kleinschalige reizen met passie en bezieling. En reisconcepten direct uit het hart.

Veel leesplezier,Team klantgeluk

Enthousiast geworden over Kroatië? Of heb je nog vragen?

Heb je ook zo’n zin om op vakantie te gaan, maar ben je inspiratieloos? Try us.

Bekijk ons reisaanbod Onze vakantiewoningen