Het andere Kroatië
Reisconcepten door experts
Weg van de massa
Handpicked vakantieadresjes
Aangesloten bij
9.5/10 beoordeling op Reisorakel
Contact

Met Puur Kroatië ben je in 1x klaar voor je vakantie

Meer informatie

Ga je mee naar Dalmatië

Mijn reis begint in Trogir, In de territoriale wateren liggen meer dan duizend eilanden, onbewoonde rotsen en koralen boven zeeniveau. Op één van die eilanden ontstond voor het begin van onze jaartelling een nederzetting, die in de loop der tijd tot een prachtige, compacte, stad uitgroeide. Trogir, middels twee bruggen voor verkeer bereikbaar, is zo oorspronkelijk van karakter dat het door de Unesco op de lijst van Wereldcultuurerfgoed is geplaatst.

Slenteren door de smalle straten, langs de eeuwen geleden gehouwen stenen van de huizen, is wederom een ontspannen en inspirerende bezigheid. Vergelijkbaar met het dolen door het Romeinse paleis in Split. Het hoofdportaal van de kathedraal, door beeldhouwmeester Radovan in de 13de eeuw uit ruwe steen gekapt, is ook in tijden van internet en satelliettelevisie de moeite waard. Uiteraard voeren evangelische motieven een de boventoon, maar ook allerlei mythologische dieren zijn in dit stripverhaal in steen te bewonderen.

De volgende dag bezoeken we de Makarska Riviera,
Die bergen oefenen een niet te onderschatten aantrekkingskracht uit. We rijden tussen het gesteente. Alles is er hier mee bezaaid. Van enorme rotsblokken tot fijn kiezelgruis, het is allemaal voorhanden. Alleen een taai soort struikgewas wil hier wortelen en groeien: die stippen op de Dalmatische huid. Het is hier ruig, maar het gebergte op de achtergrond oogt nog indrukwekkender.

Kroatië, dat onhandig gevormde land, is gezegend met een enorme veelzijdigheid op korte afstand. Dat is mooi meegenomen, want het is feitelijk onmogelijk om een heel land tijdens één reis te ontdekken, laat staan te leren kennen. Nergens een wolkje aan de hemel.
Langs het immer blauwe water, onder de immer blauwe lucht rijden we langs Omis waar we vanavond zullen eten aan de Cetina rivier.

Verder richting het zuiden, over die mietersfijne kustweg. Zelfs in de file staan moet hier een genoegen zijn. De zee, met al die landen rechts. De bergen, met stipjes als in de vacht van een Dalmatiër, links. En daarboven datzelfde blauw als gisteren, vorig jaar en eeuwen geleden. Tijdloze schoonheid noemen dichters en reclameschrijvers zoiets.

Wat zouden we in Nederland niet geven voor een paar kilometer van zo’n kustlijn? Kroatië ligt er vol mee

Dag 3 in Split, Op de kade wandelen mensen op hun gemak rond, op de terrassen drinkt men koffie.
Split, nu een belangrijke havenstad, wordt gedomineerd door het imposante paleis dat de Romeinse keizer Diocletianus rond 300 na Christus liet bouwen. Rond de muren van het best bewaarde antieke paleis in dit deel van de wereld is in de loop der eeuwen de rest van de stad ontstaan. Diocletianus heerste uit deze prachtige locatie over een rijk, dat zich zo’n beetje rond de gehele Middellandse Zee uitstrekte, en in het noorden tot aan de Rijn en in Engeland reikte. We hadden de eer om hier die woensdag te dineren, een unieke gebeurtenis.

Wordt vervolgd……

Wendy, jouw ambassadeur voor Kroatië.

Maak kennis met Puur Kroatië; kleinschalige reizen met passie en bezieling. En reisconcepten direct uit het hart.

Veel leesplezier,Team klantgeluk

Enthousiast geworden over Kroatië? Of heb je nog vragen?

Heb je ook zo’n zin om op vakantie te gaan, maar ben je inspiratieloos? Try us.

Bekijk ons reisaanbod Onze vakantiewoningen