Het andere Kroatië
Reisconcepten door experts
Weg van de massa
Handpicked vakantieadresjes
Aangesloten bij
9.5/10 beoordeling op Reisorakel
Contact

Met Puur Kroatië ben je in 1x klaar voor je vakantie

Meer informatie

Vlinders in mijn buik

Liggend in een hangmat op het voordek realiseer ik mij wat voor een prachtig land Kroatië is. Na wat zakelijke verplichtingen is het nu tijd om even te ontspannen. Met vrienden Jasna, Ivan, Boris en Luka zeil ik wat rond door de Kvarner. We zijn niet de enigen die het land van meer dan duizend eilanden hebben ontdekt, maar hier in het wat minder bekende gebied is het nog rustig. Ik leer veel deze dagen, mijn vrienden zijn zo ervaren, hier groei je op met de zee en hier groei je op met allerlei watersporten.

We steken over naar het tegenovergelegen Cres om vervolgens via Lošinj en Rab weer terug te komen op Krk. Er staat de laatste dagen veel wind waardoor we veel kunnen zeilen ipv alleen op de motor te varen. Bij nadering van Cres zie ik hoe vissers hun vangst binnen brengen en kinderen zich vermaken op rustige kiezelstrandjes. Er zijn hier weinig toeristen, wel een restaurantje dat de zojuist gevangen vis serveert. Onder de pijnbomen genieten we van het uitzicht op ons schip in de baai.

Jasna, Ivan, Boris en Luka willen mij meer laten zien en dus zeilen we door naar Unije, een heel klein eiland met heuvel vol met olijfbomen. Slechts 86 mensen wonen op dit typische visserseiland. In de baai bij het gelijknamige dorpje gooien we het anker uit en genieten van het helderblauwe water. In de avond genieten we van een prachtige zonsondergang.

Onderweg naar Lošinj. In Mali Lošinj aangekomen zoeken we een plekje in de stadhaven. We zullen hier de nacht doorbrengen. Na een heerlijke avond waarbij we met elkaar hebben gegeten in een intiem visrestaurantje in een straatje ergens achteraf, keren we na de nodige flessen wijn terug naar onze boot.

De volgende morgen na het ontwaken en een ontbijt in een restaurantje aan de havenkade slaan we wat groente en vers fruit in en bezoeken we de visafslag, Het volgende stuk voor de oversteek naar Rab zeilen we met halve wind. Rab bezocht ik voor zaken ook al een aantal dagen daarvoor, nooit vervelend om weer terug te zijn. Rab verveelt nooit, de oude stad is zo mooi en nog zo onaangetast door massatoerisme. We besluiten hier te overnachten.

De volgende morgen blijkt er een flinke wind te staan. We koersen aan op Vrbnik, voor mij een vertrouwde en bekende plek. Vrbnik is hoog bovenop een klif gebouwd. Het is erg druk als we het kleine haventje binnen varen. De locals gebruiken de kademuur om de week maar eens met elkaar door te nemen, in de haven wordt gezwommen, het is een drukte van jewelste. Mijn herinnering gaat terug naar mijn jeugdjaren. Hoe vaak ben ik hier ook als kind van de havenkade gedoken en heb ik hier veel gezwommen. Het is alsof de tijd er is stil blijven staan, niets is veranderd na 35 jaar, gelukkig maar!

Ik voel honderden vlinders in mijn buik. Het gelukzalige gevoel wat mij heeft overmeesterd.

Na zes uur is iedereen weg en neemt een weldadige rust bezit van Vrbnik. We klimmen omhoog naar het kleine centrum van het stadje en kopen de lokale specialiteiten: olijfolie en de Vrbnicka Zlahtina (witte wijn). Later gluren we even binnen bij de kerk waar net een dienst begint.

Als we op het plein tijdens het avondeten genieten van lokale gerechten, stroomt de kerk leeg, met zijn allen genieten we van de relaxte sfeer die ons in zijn macht heeft. Met de bewoners maken we nog ons eigen feestje, er wordt muziek gemaakt, we drinken, dansen met elkaar en ik voel honderden vlinders in mijn buik. Het gelukzalige gevoel wat mij heeft overmeesterd. Het gevoel van inténs geluk. Om hier te zijn, hier in mijn mooie Kroatië, hier tezamen met lieve vrienden.

Wendy, jouw ambassadeur voor Kroatië.

Maak kennis met Puur Kroatië; kleinschalige reizen met passie en bezieling. En reisconcepten direct uit het hart.

Veel leesplezier,Team klantgeluk

Enthousiast geworden over Kroatië? Of heb je nog vragen?

Heb je ook zo’n zin om op vakantie te gaan, maar ben je inspiratieloos? Try us.

Bekijk ons reisaanbod Onze vakantiewoningen