Met vrienden zeil ik wat in mijn geliefde Kroatië. Achter de mist van de Dinarische Alpen, aan de kust van Kroatië ligt Dalmatië. Een waar paradijs voor de zeiler die houdt van glashelder water, een constante wind, ontelbare ankerbaaien, dolfijnen en koraal. Duizend eilanden liggen op je te wachten wanneer je op een zeilboot door de Adriatische zee glijdt.
De historie van de havenplaatsen vindt je om iedere hoek. Aan het begin van de avond wanneer de wind gezakt is en de laatste zonnestralen over ons heen schijnen vinden we een ankerplaats bij Dugi Otok. De dag is weer voorbij en onder een sterrenhemel zit je in de kuip met een goed glas wijn te wachten op de volgende dag.

We liggen met onze boot bij Sali de grootste en zuidelijkst gelegen plaats op Dugi otok. Die ochtend gaan we na ons ontbijt aan wal om op een terras een lekkere bijela kava te drinken. Sali bestaat vandaag de dag uit een oud deel, Selo genoemd, en een nieuw deel, Porat. Sali is tevens de ingang naar het Natuurpark Telascica en het Nationale park Kornati. Het dichtbijgelegen Saljsko polje valt onder de beschermde landschappen van de Republiek Kroatië. Sali is met een duizend jaar oude visserstraditie verbonden en tevens is toerisme een nieuwe bron van inkomsten. Voor de niet zeilers zijn er prima appartementen, kamers en pensions, een schone zee en een rijk gastronomisch aanbod. Ook voor de watersporters, met name duikers is het een aantrekkelijke bestemming. Ik krijg de hoofdprijs, die dag dat ik er met mijn vrienden ben wordt ik getrakteerd op de toeristische zomer van Sali, beter bekend als Saljske uzance , een feest waar de toeristen de lokale tradities en gebruiken leren kennen. Op die dagen komen honderden zeevaarders naar Sali.

Laat een bericht achter