Zagreb, stad van café, terras en gezelligheid Ik ben in Zagreb op bezoek bij mijn lieve vriendin Vesna. Zagreb is het culturele, economische en politieke hart van Kroatië en rijkelijk voorzien van imposante gebouwen. Al wandelend door de stad is Zagreb meer dan een aangename verrassing. Omdat ik vanuit Zagreb 2 dagen later per trein naar de kust wil haal ik alvast mijn treinkaartje op het station van Zagreb. Vesna besluit dan ook dat we onze wandeling hier beginnen om mij Zagreb te tonen We lopen via de uitgestrekte Tomislavov Trg richting Trg bana Jelacica, het centrale plein van de Kroatische hoofdstad.

Ondanks dat Zagreb qua bekendheid nog niet kan wedijveren met steden als Praag en bijvoorbeeld Brussel is het wat betreft schoonheid zeker niet minder. Oh ja, trg betekent natuurlijk plein…Het valt mij op dat Zagreb rijkelijk is voorzien

van imposante gebouwen Het Mimara gebouw is misschien wel het beste voorbeeld. Het centrale plein van Zagreb is doorgaans druk, trams rijden af en aan en de architectuur doet denken aan de vroegere Oostenrijks-Hongaarse overheersers. In de nabijheid van het plein drinken we op een terras een kopje Bijela Kava. Vesna vertelt mij dat Zagreb is opgedeeld in twee delen. Een hoog en een laag deel. Het lage deel kenmerkt zich door rechte straten. Alles boven de lijn Ilica – Jelacica trg – Vlaska doet meer denken aan het echte centrum van een oudere Europese stad. De historie van Zagreb begint hier ook eigenlijk. Sinds de achtste, negende eeuw zijn Slavische volkeren hier actief met het bouwen van nederzettingen en natuurlijk kerken.

Dan zijn er ook nog de stadsdelen, Gradec en Kapitol. De op kleine heuvels gelegen delen liggen dicht bij elkaar. Gradec behoorde tot de vroegere koning. Kapitol werd bestuurd door een bisschop. Dit deel van de stad kenmerkt zich door kromme smallere en bredere straten die elkaar afwisselen. Tikkeltje heuvelachtig, hier en daar een kerkje. En vooral heel veel horecagelegenheden. Vooral in de avonduren is het er levendig en gezellig. In de zomermaanden zijn de straten bevolkt met meestal de lokale bevolking, want toeristen hebben de stad nog maar mondjesmaat ontdekt, wat is dus heerlijk vind. En voor iedereen die net zoals ik van winkelen houd. Zagreb is een walhalla om lekker te shoppen.

Laat een bericht achter