Zagreb heeft veel gemeen met Boedapest, Wenen en Praag. Toch komen toeristen er maar mondjesmaat. Het is immers de Kroatische kust die met haar azuurblauwe zee en honderden eilandjes de show steelt. Tijd om de spotlights te verplaatsen naar de schone stad aan de Sava.

Eerste indruk
Het verhaal past goed bij de eerste indruk die Zagreb achterlaat: dat van een ongedwongen feelgood-stad. Eentje waar je je niet opgejaagd voelt door drommen toeristen, opdringerige horeca of een overdaad aan attracties. Niet dat er weinig te zien is. Zagreb telt tientallen musea en kent een bloeiend cultureel leven. De stad is fraai gelegen op twee heuvels.

De 19e-eeuwse benedenstad (Donji Grad) ademt met zijn barokke gevels de grandeur van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Groteske gebouwen als het Kunstpaviljoen en het Nationaal Theater worden in Donji Grad verbonden door een ring van parken en tuinen – het zogenaame ‘groene hoefijzer’ van architect Milan Lenuzzi. Tegenover deze ruim opgezette benedenstad staat een intieme bovenstad (Gornji Grad) met een middeleeuwse stadskern zoals veel midden-Europese steden.

We nemen een kabelspoorweg van 66 meter (naar verluidt de kortste ter wereld) naar de voet van de Lotrscak-toren in Gradec, één van de twee heuvels waar Gornji Grad op gebouwd is. Matea kijkt op haar horloge terwijl zijn gevolg van het uitzicht geniet. Dagelijks wordt er om stipt 12 uur een kanonschot afgevuurd, meldt ze. Een in ere herstelde traditie om de verjaging van de Turken in de 13e eeuw te herdenken.

Gornji Grad, oftewel de middeleeuwse bovenstad
Gradec is het politieke hart van Kroatië. Rondom een pleintje op de heuveltop liggen het parlement, de regeringsgebouwen en het hooggerechtshof. Pontificaal tussen de trias politica in staat de 13e-eeuwse Sint Marcuskerk waarvan gekleurde dakpannen het wapenschild van Zagreb en het oude koninkrijk Kroatië afbeelden. Het is een tekenend beeld voor de bestuurlijke macht die de katholieke kerk lange tijd uitoefende.

Veel meer bekijks trekt echter een museum dat geheel gewijd is aan zeer persoonlijke twisten: het Museum van Gebroken Relaties. Het begon met een kleine expositie van voorwerpen die het verhaal vertelden achter een scheiding of afscheid van geliefden. In 2011 wonnen ze een award voor het meest innovatieve museum in Europa, en inmiddels bevat de collectie objecten en verhalen van over de hele wereld. Je kunt de tentoonstelling zien als een manier om een verlies of relatiebreuk te verwerken. Of om deze ervaring letterlijk een plekje te geven.

Voor een stijlvolle afsluiting van een dagje sightseeing tuig je naar Tkalciceva straat, de plek waar de Kroaten een biertje drinken na werktijd, een maaltijd genieten in één van de vele restaurants, of komen dansen tot in de kleine uurtjes. Van luxe eetzaak tot snackbar en van hippe nachtclub tot knusse kroeg: deze energieke promenade heeft voor elk wat wils.

Uit de snelle groei van het uitgaansgebied en het gemak waarmee de obers overschakelen op het Engels blijkt dat Zagreb wel degelijk steeds meer gasten verwelkomt.

De oude stad is compact en laat zich makkelijk te voet verkennen. Een handige plattegrond en gids  ontvang je bij boeking.

Tram 5 en 17 brengen je naar het Jarunmeer – een heerlijke plek in het zuiden van de stad om af te koelen bij warm weer. Kanoën en windsurfen behoren tot de mogelijkheden, maar het heldere water is ook geschikt voor een simpele frisse duik.

Blue Bike Tours (www.zagrebbybike.com) biedt fietstours aan in en buiten de stad. Fiets bijvoorbeeld door de bossen op de Medvednica, de berg ten noorden van Zagreb waar in de winter ook geskied kan worden.

Mirogoj begraafplaats wordt vaak genoemd als één van de mooiste in Europa. Dankzij de bijzondere vegetatie en fraaie grafmonumenten is Mirogoj een rustplaats, openluchtmuseum en park in één.

Laat een bericht achter