Dit wil ik jou echt niet onthouden, waar vind je een dorp waar slechts 20 mensen wonen, waar vind je een dorp waar één en al rust heerst, kleinschaligheid en authenticiteit in de breedste zin van de betekenis, ben je in Kroatië bezoek dan zeker Stara Kapela, mijn nieuwe ontdekking ongeveer 170 kilometer van de hoofdstad Zagreb, ( anderhalf uur rijden) tussen de steden Požega, Slavonski Brod en Nova Gradiška.
De unieke traditionele architectuur en de rust die hier heerst, geven jou het gevoel een reis terug in de tijd te maken.

Onlangs is het dorp gerenoveerd naar een meer traditionele stijl. Op elk detail is gelet; gebruik van materialen uit de eigen streek, antiek meubilair en zelfs de straatverlichting is aangepast door het plaatsen van lampen op houten palen. In en om Stara Kapela is een wandel- en fietspad aangelegd voor bezoekers die de streek te voet of te fiets willen verkennen. Langs de paden zijn borden geplaatst, die de 120 plantensoorten en meer dan 80 vogelsoorten benoemen die de streek rijk is.
Het dorp heeft vele plannen, de 20 bewoners van Stara Kapela verwachten op korte termijn meer bewoners. Kunstenaars hebben grootse plannen om hun werk te exposeren in dit bijzondere dorp, waar teksten van Kroatische dichters op borden in het gehele dorp te lezen zijn.
Je kunt in Stara Kapela naast het ontstressen ook leren weven op weefgetouw, pottenbakken, ijzer smeden, brandewijn maken en brood bakken.
Overnachten in Stara Kapela is ook mogelijk.

Laat een bericht achter