Een mobiele telefoon, een sleutel, gympen maar zelfs een hakbijl. Ik heb niet eerder in mijn leven een museum bezocht waarbij ik in een rollercoaster van emoties terecht kwam. In The Museum of Broken Relationships in Zagreb gaat het echter niet zozeer om de tentoongestelde objecten, maar meer om de achterliggende verhalen. Met een lach en een traan worden in de hoofdstad van Kroatië het verhaal verteld over de verloren liefde.

The Museum of Broken Relationships, afgekort met het minstens even toepasselijke ‘Brokenships’, is begonnen als reizende tentoonstelling. Sinds 2010 heeft de collectie een eigen ruimte in de oude binnenstad van Zagreb. Iedereen is vrij om zijn of haar verhaal in te zenden en de meest bijzondere inzendingen komen in het museum terecht.
Er zijn verschillende expositieruimtes met elk een eigen thema. In deze ruimtes worden de ‘ruïnes’ van liefdesrelaties van over de hele wereld tentoongesteld. Het bijbehorende verhaal hangt naast de objecten. De onderwerpen zijn nogal uiteenlopend. Zo is er bijvoorbeeld een ruimte met verhalen van mensen die hun partner verloren hebben, maar ook een zaal met wat meer komische verhalen over one night stands. Ondanks dat het museum niet zo groot is, passeer je hierdoor als bezoeker een breed scala aan sferen die je stemming beïnvloeden.

Laat een bericht achter