Het mooie van eiland Rab is dat het nog niet overspoeld is door massatoerisme. Dat het één van de meest zonnige eilanden van Europa is. Dat het nog weinig bezocht wordt en nog niet ontdekt is als een pareltje gelegen in de Kvarner.
Mijn gids Dijana is geboren en getogen op Rab, en net als de andere eilandbewoners bijzonder trots op haar geboortegrond en terecht. Als ik weer even in Kroatië ben probeer ik ook altijd even een paar dagen Rab mee te pikken. Stille baaitjes met idyllische stranden, rustige dorpjes, kerken, kloosters en musea, gezellige konoba’s en restaurantjes op de meest fantastische locaties. Genieten op Rab doe je zeker als één van Kroatisch best bewaarde geheimen.

Met een oppervlakte van slechts 93,6km2 en een lengte van ongeveer 22 kilometer zou je denken dat je op Rab snel uitgekeken bent. Niets is minder waar. Want door z’n boeiende geschiedenis en prachtige natuur valt er van alles te ontdekken. Beroemd zijn de Kamenjak met z’n 408 meter hoogte, de belangrijkste stad op het eiland, het gelijknamige, Rab. Het in Noordoosten van het eiland door wind aangetaste steenlandschap en meer naar het Westen de Mediterrane begroeiing van pijnbomen, olijfbomen, lavendel en ga zo maar door. De zon, de schone lucht en de heerlijke geur van lavendel verwelkomen je al bij aankomst op het eiland Rab, het meest geliefde eiland van Kvarner.
Niet alleen ik vind het eiland Rab een schitterende en heerlijke plek, maar ook zijn bewoners en onze gasten die u al voorgingen. Ik weet het nu na een weekje ook weer heel zeker: hier kom ik iedere zomer terug!

Laat een bericht achter