Nergens een wolkje aan de hemel. Langs het immer blauwe water, onder de immer blauwe lucht rijd ik verder richting het zuiden, over die mietersfijne kustweg…..Zelfs in de file staan moet hier een genoegen zijn. De zee, met al die landen rechts. De bergen, met stipjes als in de vacht van een Dalmatiër, links. En daarboven datzelfde blauw als gisteren, vorig jaar en eeuwen geleden. Tijdloze schoonheid noemen dichters en reclameschrijvers zoiets.

“ De rondreis in dit gedeelte van Kroatië is genieten van de Parel van de Adria!”

vijgen
map-autorondreis-mediterrane-verrassingen-15-dagen

Dag 1-2-3:

‘Alles zit hem in de details’, verrast ben ik bij aankomst, Villa Dvor heeft werkelijk een unieke ligging in de canyon van de Cetina rivier in Omis. Opgebouwd op een enorme rots met uitzicht op de rivier, de zee en de enorme berg, wat een bijzondere plek en nu sta ik hier voor dit prachtige kleine hotel met slechts 24 kamers en van alle moderne gemakken voorzien zoals minibar,tv, telefoon, internetverbinding, geluidsisolatie, airco. Bij het beklimmen van de treden wacht mij een warm onthaal in Villa Dvor. Eindeloos veel prachtige plekjes in de omgeving  waar ik heerlijk kan gaan wandelen. Villa Dvor, de legende aan de Cetina en de Adria.

Dag 3-4-5-6:


Het Kroatische eiland Korcula werd door een Britse krant uitgeroepen tot een van de mooiste eilanden ter wereld. Naast oude stadjes, prachtige strandjes en romantische baaien, vind je hier bovendien biologisch geproduceerde wijn en helderblauw water. Maar wat er vooral in overvloed is op Korcula is dat heerlijke vakantiegevoel.

Lange tijd heeft Korcula alleen bekend gestaan als de geboorteplaats van Marco Polo. Wat een hoop mensen echter niet weten is dat dit onontdekte eilandje een geweldige vakantiebestemming is die je de kans geeft om even heerlijk bij te komen. Vanaf Korcula kun je ook heel goed Dubrovnik bezoeken wat slechts  op 1.5 uur varen ligt.

In het stadje Korcula op het gelijknamige eiland kun je naast genieten van de zon en het strand ook wat cultuur opsnuiven. Zoals een aantal geweldige kerken en kathedralen maar ook het geboortehuis van Marco Polo. Gewoon door het stadje struinen is al meer dan de moeite waard!

Dag 6-7-8-9:

Makarska is een schilderachtige toeristenplaats met prachtige baaien en kiezelstranden. Ik ben verrast door de mooie omgeving met de enorme Biokovo berg die als een ware beschermheer je constant in de gaten lijkt te houden. Aangespoord door het Voltallig Filharmonisch Krekelorkest loop ik later die middag de ondergaande zon tegemoet. In de schemering straalt de Adriatische Zee lichtblauw op, als een mist of als neonreclame voor de pracht van dit land. Soms in de diepte, dan weer op nog geen paar meter van de weg. Wat zouden we in Nederland niet geven voor een paar kilometer van zo’n kustlijn? Kroatië ligt er vol mee, alleen al over meer dan duizend kilometer langs de kust van het vaste land.

Makarska is fantastisch, in de zomer met veel bedrijvigheid, in het voorjaar en najaar een idylle.

Dag 9-10-11-12:

Vertrek naar mijn paradijsje gelegen in het binnenland achter Sibenik. Je verblijft hier in een agrotoerisme accommodatie met slechts enkele kamers en schitterend gelegen. Hier ben je weg van de gebaande paden, heerst er rust en kun je genieten van het heerlijke eten wat door de familie voor je maakt kan worden. Een gastvrij ontvangst staat je hier te wachten. Je kunt het NP Krka bezoeken, een nationaal park dat de loop van de rivier Krka volgt. Vele cascades van watervallen volgen elkaar op. De bron van de rivier Krka is te vinden op de berg  Dinara vlakbij Knin, deze rivier zit vol watervallen. In het Nationale Park Krka bevinden zich ongeveer 860 soorten planten. In de rivier bevinden zich 18 soorten vissen, veel soorten zoogdieren (hiervan 18 soorten vleermuizen). Flora en fauna is heel rijk.

Dag 12-13-14-15:

Ik sta op de binnenplaats in het historische centrum van een klein toeristenplaatsje wat behoort tot het UNESCO Werelderfgoed . In mijn hoofd maak ik een dansje van geluk. Wat een folklore! Waar ik ben? In Trogir in Midden Dalmatië. Genietend in de schaduw met een glas wijn in de hand aanschouw ik even later met Ana de bedrijvigheid aan de havenkade en zeg ik haar dat ik toch wel een beetje jaloers ben op het feit dat zij in Trogir woont. Voor mij is het volkomen terecht dat Trogir behoort tot het UNESCO werelderfgoed! Het mooie van Trogir is dat ondanks de toeristische ontwikkeling de natuurlijke omgeving niet is aangetast. Deze is behouden voor de gasten die Trogir vandaag bezoeken en voor wie dat in de toekomst zal doen. Met het rijke gastronomische aanbod in konoba’s (typisch lokale eetgelegenheden) en restaurants in Trogir zul je het beste van de Dalmatische keuken leren kennen.

De omgeving  wordt  verder gekenmerkt door mediterrane vegetatie, vele eilandjes, en een rotsachtige kust met mooie kiezelstranden. Hier vindt men goede accommodatie mogelijkheden (hotels, pensions, appartementen).

Wil je deze rondreis verlengen en heb je op onze website een andere leuke accommodatie gezien waar je bijvoorbeeld graag nog een paar dagen of een week wilt verblijven, laat het ons weten.

Dit zijn de accommodaties die we voor deze reis hebben geselecteerd

De onderstaande foto’s geven een indruk waar je tijdens deze rondreis verblijft. Het kan echter voorkomen dat er een accommodatie uit het reisprogramma geen beschikbaarheid meer heeft. Wij bieden dan binnen 2 werkdagen een gelijkwaardig, eveneens kleinschalig alternatief uit ons aanbod in dezelfde plaats of in de omgeving aan.

Reiscode AR15-mv

vanaf

€ 710,-

per persoon

Uniek aan deze reis:

  • Bezoek aan Mostar in Bosnië
  • Aankomst/vertrek dagelijks mogelijk
  • De prachtige uitzichten vanaf het Biokovo gebergte
  • Idyllische strandjes

Super leuke tips voor jou

Hello! Kom erbij en krijg ook Tip's van mij in je mailbox. Over slim je vakantie plannen, meer reizen voor minder geld, leuke adresjes enz.. Schrijf je nu snel in en laat niet je meer tegenhouden om van je vakantie in Kroatië een succes te maken!

Bedankt voor je inschrijving

Super leuke tips voor jou

Hello! Kom erbij en krijg ook Tip's van mij in je mailbox. Over slim je vakantie plannen, meer reizen voor minder geld, leuke adresjes enz.. Schrijf je nu snel in en laat niet je meer tegenhouden om van je vakantie in Kroatië een succes te maken!

Bedankt voor je inschrijving