Ik wil geld terug i.p.v. een corona voucher. Kan dat?

Ondanks dat de meeste van onze klanten enorm positief reageren op de voucher begrijpen we dat mensen in sommige situaties liever geld terug willen. We vertellen je hier graag de mogelijkheden.

De coronavoucher die half maart is ontstaan is niet bedacht vanuit een luxepositie. Zoals iedereen weet, heeft het coronavirus een enorme impact op de reiswereld. Om die reden is het initiatief ontstaan om in plaats van de normale wettelijke teruggave vouchers uit te geven t.w.v. het reeds betaalde bedrag. De ANVR, VvKR, SGR, en GGTO komen hiermee de reisbedrijven tegemoet die in één klap heel veel geld verliezen en mogelijk failliet zouden kunnen gaan.

De zekerheid van de corona voucher

Er is veel media-aandacht rondom de vouchers die er nu in de reiswereld worden uitgegeven. Zo heeft de Europese Commissie recent aangegeven dat klanten recht zouden moeten hebben op geldteruggave. Deze discussie is ontstaan door het feit dat losse vliegtickets niet zijn gedekt bij faillissement en die uitspraak kwam dus ook voort uit geboekte tickets. Voor pakketreizen zit het verhaal anders in elkaar; in dit geval zijn de vouchers gedekt door de SGR of GGTO. Mochten wij omvallen dan is jouw geld veilig gesteld. Wij zijn namelijk lid van het garantiefonds GGTO. Dit is de reden dat de werkwijze die wij (en alle ANVR en VvKR aangesloten reisorganisaties) aanhouden, is goedgekeurd door de ACM en het Ministerie van Economische Zaken.

Toch liever geld terug? We hopen op jouw begrip voor deze buitengewone situatie, maar mocht je toch geld terug willen, dan is dat uiteraard mogelijk. Alleen helaas niet direct. Dit is gezien de enorme impact simpelweg niet te bewerkstelligen op dit moment. De SGR, GGTO, ANVR, VvKR hebben in samenspraak met en met goedkeuring van de ACM en het Ministerie van Economische Zaken vastgesteld dat klanten 6 maanden na uitgifte van de voucher een aanvraag tot terugbetaling kunnen indienen.

Zowel Economische Zaken (EZ) als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ondersteunen het initiatief van ANVR, VvKr, SGR, GGTO om bij annulering van reizen vanwege de corona-crisis een corona-voucher aan de klant te geven als tegoed voor een nieuwe reis of terugbetaling van de betaalde reissom op een latere datum. Op deze voucher is SGR of VvKR garantie van toepassing, terwijl op een vordering van de geannuleerde reissom deze dekking vervalt. Als de reiziger uiteindelijk besluit geen gebruik te maken van de voucher, is de reisaanbieder die de voucher heeft verstrekt verplicht de volledige waarde terug te betalen, uiterlijk aan het eind van de SGR-GGTO  dekkingstermijn van één jaar na uitgifte, maar niet eerder dan na 6 maanden na de uitgifte van de voucher.

Als consument kan je zodoende vanaf 6 maanden na uitgifte van jouw voucher het geld terugvragen. Houd rekening met een langere afhandeltijd; in sommige gevallen krijgen wij pas na 1 jaar bijv. het geld van de luchtvaartmaatschappij. In dat geval neemt jouw uitbetaling ook een langere tijd in beslag. Goed om te weten: indien je geen actie onderneemt gedurende de looptijd van jouw voucher krijg je na afloop van de 12 maanden sowieso het openstaande bedrag in geld uitgekeerd op de rekening waarmee je ook hebt betaald.

Kan ik ook direct mijn geld terugkrijgen?

Je hebt formeel de gelegenheid om nu al een terugbetaling aan te vragen in plaats van een reisvoucher. Het zal echter door de buitengewone omstandigheden die zijn ontstaan door het coronavirus nog geruime tijd duren voordat de reisorganisatie en partners waar wij mee samenwerken in staat zijn de terugbetaling daadwerkelijk te doen; wellicht vele maanden tot zelfs een jaar. Indien je niet kiest voor een voucher zal dit ook gemeld worden bij het garantiefonds zodat het garantiefonds weet dat bij evt. faillissement jouw betaalde reis niet meer onder de dekking valt. Gedurende al die tijd loop je als klant het risico dat je jouw geld kwijtraakt als er een faillissement wordt uitgesproken.  Als je wél kiest voor een reisvoucher dan bestaat dat risico niet. De reisvouchers worden dan namelijk gegarandeerd door de SGR of GGTO en worden aan het einde van de geldigheidsduur sowieso omgezet in een terugbetaling indien je geen gebruik hebt gemaakt van de voucher.

Laat een bericht achter

Super leuke tips voor jou

Hello! Kom erbij en krijg ook Tip's van mij in je mailbox. Over slim je vakantie plannen, meer reizen voor minder geld, leuke adresjes enz.. Schrijf je nu snel in en laat niet je meer tegenhouden om van je vakantie in Kroatië een succes te maken!

Bedankt voor je inschrijving